Historie

Gelegen in de Archipelbuurt is sinds 1830 de Begraafplaats St. Petrus Banden. In 1827 werd bij Koninklijk Besluit om hygienische redenen het begraven binnen de bebouwde kom verboden. 

Het kerkhof is vanuit cultuurhistorisch oogpunt in te delen bij het type vroeg-negentiende-eeuwse kerkhoven, die worden gekenmerkt door een vrij symmetrische en rechtlijnige opzet. Typerend voor dit soort begraafplaatsen is een centraal geplaatst bouwwerk: hier vindt u de kapel met haar hoge koepel.
 
Haar monumentale architectuur is kenmerkend voor deze katholieke begraafplaats: de neoclassicistische kapel uit 1838 en de langgerekte neoromaanse arcade uit 1885. Beide bouwwerken, plus de twee entreegebouwtjes uit 1829, zijn bewaard gebleven in hun oorspronkelijke vorm.
 
In Den Haag vindt u weinig neoclassicistische en neoromaanse bouwsels meer. Dit alleen al geeft deze twee gebouwen een zeldzaamheidswaarde die wordt vergroot door het feit dat deze gebouwen  typen begraafplaatsarchitectuur vertegenwoordigen die men nergens anders in deze vorm aantreft. Mede daardoor staan de kapel en de arcade op de Monumentenlijst. Deze begraafplaats is met haar vele soorten coniferen een plaats van rust en stilte, die uitnodigt tot rouw en meditatie.
 
U treft er bovendien graven van talrijke persoonlijkheden die in het religieuze en maatschappelijke leven van de Haagse katholieken een vooraanstaande plaats innamen.
Diverse grafmonumenten en zerken zijn versierd met sculpturen van bekende kunstenaars zoals Altorf en Jan Toorop. Bijzonder is, dat Toorop is zelf op deze begraafplaats ligt begraven. Andere bekende namen van Hagenaars die zich hier hebben laten begraven zijn o.a.: Brenninkmeyer (C&A), Peek en Cloppenburg, Vroom en Dreesman (V&D), Krul (banketbakker), Luns, Cals, Kolfschoten, Monnikendam, Dimitri Frenkel Frank, Paul Acket, Josef Vedral (vioolbouwer), de haagse cartoonist Jaap Vegter en Guusje Nederhorst.
 
U bent van harte welkom om een keer een bijzondere wandeling te maken over St. Petrus Banden.
 
 
U kunt de wandelroute zelf uitprinten (zie knop hierboven) of u kunt de wandelroute hier aanvragen. Wij sturen u deze dan graag op per post. Stuurt u dan een mail naar info@paxrkb.nl of bel ons even op 070 3503718.
We sturen de brochure u graag binnen 2 werkdagen toe. U kunt ook gerust naar deze wandelroute vragen bij binnenkomst op ons kantoor op onze begraafplaats.

Openingstijden kantoor - St. Petrus Banden 
Het kantoor op begraaflaats St. Petrus Banden is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 16:30. 
 
 

Deel dit bericht

U bent hier